Ginekološki ultrazvučni pregled

 

Ginekološki ultrazvuk je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda odnosno ultrazvučni pregled ženskih reproduktivnih organa, materice i jajnika.

 

Ginekološki ultrazvuk je potrebno izvršiti kod svih žena koje imaju tegobe, tj. iregularnosti u menstrualnom ciklusu (neuredna, obilna, produžena krvarenja). Takođe ovaj pregled je neophodno izvršiti jednom godišnje i kod zdrave populacije žena u okviru redovnih ginekoloških pregleda, tj. kod žena koje nemaju nikakve tegobe.

Ova dijagnostička metoda nam pruža mogućnost da pregledamo matericu i jajnike i vidimo da li postoji bilo kakav patološki nalaz na njima koji može da dovede do poremećaja u njihovom normalnom funkcionisanju (postojanje benignih i malignih tumora).
Ultrazvučne metode koje se primenjuju u dijagnostici u medicini, među njima i ginekološki ultrazvuk, kao i ultrazvuk u trudnoći, su bezbolne i bez štetnih dejstava, zbog čega se mogu obavljati neograničen broj puta.

UZ (ultrazvučni) pregled – ultrazvučni pregled vaginalnom sondom (sa praznom mokraćnom bešikom) kojom se vide materica, jajnici, jajovodi, mala karlica. Pandam ovom pregledu može biti UZ pregled preko trbuha, abdominalnom sondom sa punom mokraćnom bešikom, ali samo u slučaju ako devojka nije imala seksualno odnose (VIRGO INTACTA ). Samo u toj slučaju UZ  – pregled preko trbuha ima prednost u odnosu na UZ vaginalnom sondom. U svakom drugom slučaju, vaginalna UZ sonda ima apsolutnu prednost u odnosu na UZ abdominalnu sondu, zbog bolje rezolucije (vidljivosti) i jasnoće u sagledavanju organa male karlice i njihovih oboljenja.