KONTRACEPCIJA

 

Pod kontracepcijom se podrazumeva skup mera, postupaka i metoda kojima se postiže sprečavanje neželjene trudnoće. Svaka kontraceptivna metoda ili sredstvo treba da ispuni nekoliko uslova:

 • da bude efikasna
 • da ne remeti normalan seksualni odnos
 • da je neškodljiva, jeftina i pristupačna
 • da je jednostavna za upotrebu

 

Kontracepciju treba koristiti od  početka  seksualne aktivnosti do menopauze , naravno  sa pauzom u toku planiranja začeća. Najčešće korišćene kontraceptivne metode:

1. Lokalna kontracepcija: Prezervativ (kondom), Lokalna spermacidna  sredstva

2. Barijarne metode: Cervikalna kapa, Dijafragma

3. Hormonalna  kontracepcija: Kontraceptivne pilule, Kontraceptivni prsten

4. Intrauterina komntracepcija: Mehanička spirala  (brakarna , srebrna spirala), Hormonska spirala (progesteronska)

5. Sterilizacija

 

Lokalna kontraceptivna stredstva

 

Prezervativ (Kondom) - postoje muški I žensko kondom.

 

Žensko kondom  FEMIDOM se kod nas ne može  ili retko može naći. Sličan je muškom kondomu samo što se plasira u vaginu neposredno pre odnosa a fleksibilni  obruč  na samo ulazu u vaginu sprečava  njegovo pomeranje u toku odnosa. Pouzdanost je oko 95%.

 

Muški kondom se često koristi i popularan je i kod mlađih i starijih korisnika. Uglavom se pravi od lateksa, ali kako ima sve više korisnika alergičnih na lateks, počela je proizvodnja i od Latex free materijala. Može se naći u različitom veličinama, bojama i sa različitiim ukusima i mirisima. Neki poseduju i lubrikatno sredstvo. Pouzdanost je visoka i iznosi oko 98%.

 

Vrlo je bitno  napomenuti da pored kontraceptivnog učinka  primena kondoma je značajna i u sprečavanju nastanka  bolesti koje se prenose seksualnim putem (HIV, Hepatitis B , Infekcije Chlamidijom trachomatis, Ureoplasmom ureoliticom i Mycoplasmom hominis, kao  I virusne infekcije izazvanih humanism papilloma virusom)

 

Lokalna kontraceptivna sredstva  su uglavnom spermicidna sredstva čijom primenom se uništavaju spermatozoidi pre samog ulaska u matericu. Mnoga od njih poseduju i antiseptičko delovanje tako da sprećavaju I razvoj  vaginalne infekcije.  Na našem tržištu se može naći Benzalhonijum hlorid( Pharmatex ) , AB film i nekada EMKO pena.

 

Barijerne metode

Upotrebom mehaničke (barijerne) kontracepcije sprečava se ulazak spermatozoida u cervikalni kanal materice. Postoji nekoliko različitih tipova ovakve kontracepcije.

 

Dijafragma, koju  čini čvrst obruč preko koga je navučena gumena membrana i stavlja se vaginalno pre seksualnog odnosa, a ostavlja u vagini još najmanje šest sati posle odnosa.

 

Cervikalna kapa pravi se od gume ili plastike u različitim veličinama i postavlja na grlić materice. Veoma retko se koriste.

 

Kombinovana hormonska kontracepcija - po definiciji predstavlja kontracepciju koja se zasniva na primeni sintetskih polnih hormona estrogena i progestagena.
Može je bezbedno koristiti veliki broj žena, a posebno se preporučuje:

 

 • zdravim ženama do 35. godine starosti
 • ženama koje nisu rađale
 • ženama koje ne puše
 • ženama kojima je potrebna efikasna kontracepcija (česti seksualni odnosi, strah od neželjene trudnoće , duge stabilne veze )
 • Žene kojima su značajni tzv. nekontraceptivni pozitivni efekti ovakve kontracepcije (smanjenje inteziteta i  dužine krvavljenja, premenstrualni sindrom, bolne menstruacije, kozmetički efekat).

 

Postoje i medicinske indikacije za primenu oralne kontracepcije:

 • sindrom policističnih jajnika,
 • bolna menstruacija,
 • poremećaji ciklusa,
 • ponovljene funkcionalne ciste jajnika,
 • Izraženi premenstrulni simptomi i bolovi u maloj karlici uslovljeni endometriozom.

 

Postoje apsolutne kontraindikacije za primenu oralne kontraceptivne terapije a to su:
1. Duboka venska tromboza
2. Migrenozne glavobolje
3. Hipertenzija ili neko drugo kardiovaskularno oboljenje
4. Teška oboljenja jetre (ciroza jetre , Hepatitis B ili C)
5. Plučna embolija

Relativne kontraindikacije
1.  Pušenje duvana
2.  Šećerna bolest
3. Sumljive promene na dojkama
4. Upotreba lekova koji bi remetili dejstvo oralnih kontraceptiva

 

Naravno pre upotrebe oralnih kontraceptiva obavezno je i uraditi i klinički pregled žene, kolposkopija i PA, ginekološki pregled, pregled dojki i merenje krvnog pritiska, Kontrolni pregled korisnice podrazumeva redovno merenje krvnog pritiska, redovne ginekološke preglede, a savremena kontraceptivna sredstva ne zahtevaju pauze u periodičnim vremenskim intervalima. Ukoliko dođe do trudnoće u toku korišćenja rizik za nastanak poremećaja ploda u razvoju nije povećan.

 

Pri propisivanju preparat za oralnu kontracepciju prednost se daje preparatima sa niskom ili vrlo niskom dozom hormona. Oralnu kontraceptivnu terpiju ne treba koristiti u toku dojenja.

 

Intrauterina kontracepcija

 

Podrazumeva kontracepciju koja se zasniva na postavljanju umetka od plastike u šupljinu materice ( spirala).

Intrauterini umetak može biti sa dodatkom metala (IUU), sa levonorgestrelom (IUS)- MIRENA ili LEVOSERT

 

Žene kojima se posebno preporučuje primena IUU:

žene koje su rađale

žene koje su u dužoj monogamnoj vezi

 

Medicinske indikacije za primenu IUS su:

poremećaji ritma i inteziteta materičnih krvavljenja (obilne, produžene neredovne menstruacije) prevencija i lečenje anemije uslovljene obilnim menstrualnim krvavljenjem, ublažavanje bolne menstruacije i PMS-a kao sastavni deo nadoknade polnih hormona u perimenopauzi, lečenje endometrioze i adenomioze, Sprečavanje ponovnog javljanja polipa endometrijuma kao i hiperplazije, endometrijuma, zaštita endometrijuma kod pacijentkinja koje dobijaju tamoksifen u
lečenju karcinoma dojke (ova indikacija kod nas još nije našla primenu)

 

Što se tiče odluke o tipu IUU potrebno je adekvatno sagledavanje potreba pacijenta.

 

Korišćenje HORMONSKE SPIRALE karakteriše viša kontraceptivna efikasnost, smanjivanje inteziteta materičnog krvavljenja i nizi rizik za nastanak zapaljenja unutrašnjih polnih organa u poređenju sa primenom IUU sa dodatkom bakra pa je zbog toga na zapadu, a sve više i kod nas HORMONSKA SPIRALA-, uložak izbora.

 

Sterilizacija

 

Sterilizacija je operativni postupak kojim se muškarcu ili ženi definitivno oduzima reproduktivna sposobnost.U nekim zemljama definisana je kao metod kontracepcije Ustavom i zakonima, a u nekim se radi samo iz medicinskih razloga kod nas se radi uglavnom iz medicinskih indikacija) Takođe su precizirani uslovi za njeno izvršenje. Kod žena operacija podrazumeva podvezivanje ili resekciju jajovoda, a kod muškaraca vazektomiju ili resekciju semenovoda.