Kolposkopija sa Papa brisom - pregled grlića materice

 

Kolposkopija je pregled grlića materice i vagine pod specijalnim mikroskopom (kolposkopom). Ovakav način pregleda (pod uveličanjem) omogućava ginekologu da mnogo jasnije analizira površinu grlića materice i zidove vagine i uoči eventualne sumnjive promene (ranice).

 

Neposredno pred kolposkopski pregled obavezno se radi bris po Papanikolau (Papa bris je bezbolni test) (ove dve metode se idealno dopunjuju). Tačnost ove metode je između 60 - 85%, u kombinaciji s citologijom 98 - 99%. U zavisnostu od izgleda i obima uočenih promena, kao i od rezultata Papa brisa, doktor će proceniti da li je neophodno da se uzme deo tkiva (biopsija) i da se pošalje na histo-patološki pregled (HP).

 

Kolposkopski pregled uz uzimanje Papa brisa potrebno je raditi jednom godišnje, pod uslovom da je prethodna kontrola bila u granicama normale. Prvi ovakav pregled (kolposkopija sa papa brisom) treba uraditi najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa, ali ne kasnije od 21. god. života.

 

U savremenoj ginekologiji opšte je potvrđena i prihvaćena sledeća konstatacija:

redovne godišnje kolposkopske / Papa kontrole omogućavaju otkrivanje premalignih i ranih malignih promena grlića materice (rak grlica materice), u fazi kada su one potpuno izlečive manjom hirurškom intervencijom

 

Zato ne zaboravite da je Kolposkopski pregled sa Papa brisom ujedno i potpuna preventiva za uspešno okrivanje raka grlića materice.