Menopauza

 

Menopauza je prirodni biološki događaj, a ne bolest. Javlja se, u proseku, oko 51. godine ali to varira i zavisi od ukupnog zdravlja žene, genetike, uslova života. To je višegodišnji proces koji donosi mnogo hormonskih, fizičkih pa i emocionalnih i psiholoških promena.

 

Suština ovog procesa je da se smanjuje (pa i potpuno prestaje) lučenje tzv. ženskih hormona (estrogena i progesterona) i to ima vrlo značajan efekat na fizičko i psihičko zdravlje žene. Neke žene smatraju da je menopauza i gubitak menstruacije kraj njihove ženstvenosti i seksualnosti i to može biti okidač za mnoge psihološke probleme.

 

Fizički simptomi menopauze uključuju "nalete vrućine", glavobolje, vrtoglavice, drhtavicu, i bolove u zglobovima. Dugoročni efekat opadanja nivoa estrogena je osteoporoza (porozne i krte kosti). Nalet vrućine je verovatno najpoznatiji simptom. Opisan je kao iznenadni talas vrućine iz stomaka na gore. Žena može pocrveneti i preznojiti se, kada nalet prođe može se osećati jeza i drhtavica. Naleti mogu trajati od nekoliko sekundi do pola sata i mogu se događati nekoliko ili mnogo puta dnevno. Takođe, mogu se događati i noću i time izazivati nesanicu. Neugodnosti menopauze leče se estrogenskom terapijom obavezno pod nadzorom lekara.

 

Zbog nedostatka estrogena vaginalna sluzokoža postaje suvlja i tanka. U takvoj situaciji žena je više podložna infekcijama, koje ranije nikada nije imala. Infekcije nastaju upravo zbog istanjene sluzokože i promenjenog Ph faktora, odnosno kiselosti vagine i mokraćnih kanala. Ukoliko do infekcija dođe, uzimanje antibiotika nije preporučljivo.

 

Ukoliko se doživi na pravi način i tegobe eliminišu, i ovaj period u životu žene može da bude izuzetno lep. Tokom menopauze žena je oslobođena straha od neželjene trudnoće, zbog čega bez opterećenja može da uživa u seksu. Zdrava ishrana i brojni tretmani omogućavaju da se žena i u pedesetim godinama oseća mlado, željna da živi punim životom.